You're using an unsupported browser. This site may not look optimal.

Flatiron Public Plaza Holiday Design Competition 2018

Photo by Cameron Blaylock

For the fifth year, Van Alen Institute and the Flatiron/23rd Street Partnership called for proposals for the annual Flatiron Public Plaza Holiday Design Competition. The project aims to design and build a highly visible temporary landmark at the heart of the Flatiron District to be the centerpiece of the Partnership’s annual holiday programming, which will kick off in November 2018.

The winning proposal, Happy, by architecture and design firm Studio Cadena, will be unveiled in the North Flatiron Public Plaza at Broadway, Fifth Avenue and 23rd Streets on November 19th and will remain on view through the holidays as part of the Partnership’s “23 Days of Flatiron Cheer” programming.

Proposals were reviewed by a jury with expertise across the worlds of design and public art, including representatives from the Partnership and Van Alen Institute’s Board of Trustees.

Nick Athanail, The Corcoran Group, Flatiron/23rd Street Partnership board member

Michael Bierut, Partner, Pentagram

Jennifer Brown, Executive Director, Flatiron/23rd Street Partnership

Emily Colasacco, Summer Streets Event Director, New York City Department of Transportation

Ifeoma Ebo, Architecture, Urban Design & Policy, BlackSpace NYC

Ahmed ElHusseiny, Founder, AE Superlab

David van der Leer, Executive Director, Van Alen Institute

Aleksey Lukyanov-Cherny, Partner, SITU Studio

Nina Marren, Art Project Manager, New York City Department of Transportation

Deirdre McDermott, Partner, Future Expansion

V. Mitch McEwen, Van Alen Institute board member, Assistant Professor, Princeton University School of Architecture, and Partner, A(n) Office

 

 

 

Photo by Cameron Blaylock

Studio Cadena: Happy

Happy is both a figure and a place. A series of softly shaped and richly colored screens drape down from an open frame to inscribe a more intimate collective space and provide an analog filter to see the city in a different light. In our otherwise bleak social and political context, this architectural installation aspires to carve a small yet more positive urban space: It seeks to offer a warm embrace during the cold winter months.

Softly swaying in the breeze, its overlaps and overlays continuously interplay with light, inviting passersby to bask in its rich saturated glow. It emotes and evokes what we all wish to be.

The Happy installation is a simple device to make you stop, wonder, and most importantly, smile.

 

Wolfgang & Hite: POLARIS

POLARIS, like the eponymous North Star, celebrates the center of the city in thousands of reflections, images, transient interactions, and memories. Hundreds of reflective orbs hang in the form of larger mirrors arranged toward views of the Flatiron District. The multiplicity within each spherical mirror represents the myriad perspectives and viewpoints of New York’s inhabitants and visitors, which come together as a glistening whole. Like holiday wishes, the orbs light up at night in programmed sequences. Lights dim and glow, moving through the structure like stars in a winter night sky. POLARIS, like New York City, is a beacon of discovery, entertainment, inspiration, and adventure.

 

Agency—Agency: Flatiron Crossings

Flatiron Crossings reforms New York City’s language of small-scale traffic management infrastructure—the crosswalks, traffic delineators, speed bumps, and traffic channelizers that separate and control movement—to create an immersive and luminous field that instead encourages congestion and interaction.

An array of sixteen rubber diagonals—at 45 degrees to the street grid—supports a field of internally illuminated poles, each standing at seven feet and attached with a flexible anchor to allow for subtle movement. The poles are finished with a retroreflective paint—similar to that used for crosswalks—to produce a glowing, glittering and illuminated experience through the interplay of people, headlights, and phone flashes.

With the crossing of directions between the grid of poles and the array of bases, the project offers a moment for visitors to reorient within the city. The luminous qualities of the poles reflect the significant role that light plays in holiday traditions, uniting many in its reflection.

 

BRANDT : HAFERD: MINGLE : jingle for a holiday folly

Mingle, a folly in Flatiron Plaza, presents a space for New Yorkers to gather and participate in the creation of new rituals. Formed by a modern tree-henge, the series of frames instigates creative interaction by visitors. The architecture relates to the park and its context while playing a game with both radial and orthogonal grids. A structural feat with a haphazard appearance, the massive tree trunks above inspire the imagination and conjure our (pre)histories.

Mingle invites the idiosyncratic and instigates collective buildup to complete the design. The structure is thought of through time. Once installed, the bare “post-and-lintels,” held by internal steel joints and made of large red pine, will begin to transform throughout the holiday calendar. Lights, bows, a piece of cloth, a small offering made from a (Shake Shack) foil wrap will dress and decorate the trunks. Interactions with the piece will help to shape new rituals and outdoor community performances.

 

NHDM: Pavilions Pavilion

Pavilions Pavilion–Flatiron is an inhabitable structure that frames new interactions and relationships. Composed of a group of dynamically arranged and connected small pavilions, the project offers a strong and animated sculptural presence when seen from outside or afar, while providing unique views that celebrate the adjacent landmarks and their surroundings from within.

Inspired by the holiday spirit of generosity and the concept of a simple shelter in the holiday stories of many religious and cultural traditions, the project offers possibilities of sharing within as well as beyond the site. Each pavilion is designed to be distributed and re-used as a framework for new gazebo structures in selected community gardens, achieving an urban-scale presence across the city along with a function at the iconic location. Distributed in the intimate settings of community gardens, their specific geometries engage various environmental and ecological initiatives, becoming infrastructure for new collaborations, knowledge, and friendship.

 

Office III: Standing Figures

Standing Figures takes inspiration from the well-known oblique intersections of New York streets that produce exceptional building shapes such as the Flatiron wedge. Producing new wedges in both plan and elevation, the subdivided volumes are aligned at their intersections to create a playfully tilting composition, aiming to evoke shared perspectives among the public during the holiday season.

From the tip of the wedge toward the Flatiron Building, the planar outlines of the design are revealed in their entirety as each shape gradually increases in height. From the opposite end looking north, a series of receding voids step down, creating a layering of forced perspective through the central gaps. The installation opens up from oblique angles to create views between figures.

Further animating the design’s optical effects are the volumes’ perforated mesh surfaces, creating festive overlays of color and pattern as the public interacts and circulates through the installation.

 

PRO: The Grove

The intersection at Broadway and Fifth Avenue detaches the southwest corner of the otherwise rectangular Madison Square Park, causing a triangular traffic island. For six weeks, The Grove would be an abstract extension of the tree canopy onto this island—a phantom corner of the park.

The Grove is made up of off-the-shelf, unitized, reusable materials: reinforced aluminum posts, 2×4 beams, and exterior-grade theatrical scrim. The columnar structure evokes a grove of birch trees, while overlapping fabric flags mirror the tree canopy of Madison Square Park across the way. Interconnected, these lightweight elements work together to form a stable and strong structural system. Like the intertwined root systems of a tree grove, its sum is greater than its parts.

No attachment into the plaza is needed. No bulky ballast or sandbags are required to resist sliding, uplift, or overturning. The Grove is self-stabilizing, self-supporting, and structurally pure.

MODU: Diamond Dust

Diamond Dust evokes the transcendental experience of being in the snow. The installation moves with the wind, dynamically changing its abstract hexagonal patterns. Climate change as a cultural expression—different from day to night—creates a meaningful experience, highlighting both the fragility and resilience of our environment. At night, the hexagonal patterns of light correspond to the day’s climate data, producing new experiences upon each visit to the installation.

The installation experience goes beyond the visual. In collaboration with a music composer, it will include a sound experience that combines wind recordings from the Flatiron Building with the sounds of extinct animals. These sounds, both real and speculative, emphasize the fragility of the environment, amplifying the environmental experience of Diamond Dust.